Hamed Shafaen puhe 28.8.2021 Helsingin afganistanilaisten mielenosoituksessa

Arvoisa yleisö, hyvää päivää teille kaikille,
Alussa haluaisin kiittää sekä omasta että Suomessa asuvien afganistanilaisten puolesta Suomen valtiota, varsinaisesti ulkoasiainministeriötä, sisäministeriötä ja puolustusministeriötä hyvin hoidetusta evakuointioperaatiosta, joka on hoidettu lyhyellä ajalla erittäin vaikeassa ja vaativissa tilanteessa. Erityisen suuret kiitokset Suomen suurlähetystön henkilökunnalle ja Suomen erikoisjoukoille, jotka ovat Kabulin lentokentällä auttaneet ja evakuoineet rohkeasti ihmisiä Afganistanista Suomeen. Me Suomessa asuvat afganistanilaiset, emme unohda tätä Suomen historiallista humanitaarista apua. Kiitämme myös Maahanmuuttoviraston ja työ -ja elinkeinoministeriön henkilökuntaa ja kaikkia muita, jotka ovat olleet mukana Afganistaniin liittyvissä evakuointi asioissa.
Myös sekä omasta että Suomen asuvien afganistanilaisten yhteisön puolesta, haluaisin ilmaista meidän syvimmät osanottomme Kabulin terroristi-iskujen uhrien omaisille! Tuomitsemme terrori-iskuja.
Afganistanin tilanne on sekasortoinen ja näyttää hyvin epävakaalta ja huolestuttavalta. Talibanin eteneminen ja voitto oli hyvin nopeaa. Afganistanilaiset ovat edelleen shokissa siitä mitä heille on tapahtunut, eivätkä pysty hyväksymään tätä todellisuutta.
Afganistanissa ihmiset ovat kokeneet hyvin erilaisia vaikeita asioita kymmeniä vuosia, joita edes ei voi kuvitella. Siellä on ollut yli 40 vuottaa sotaa, sekä maan sisällissotia että terrorismia vastaan sotia. Sodassa yli miljoonaa ihmistä on kuollut ja pari miljoonaa on sotainvalidia. Noin viisi miljoonaa on joutunut lähtemään maasta pois ja asumaan pakolaisina ulkomailla. Lisäksi maassa on paljon muita ongelmia ja haasteita kuten koronaepidemia, köyhyys- ja nälänhätä. Lisäksi elintarvikkeet tällä hetkellä ovat kallistuneet, pankit eivät ole toiminnassa, ulkomailta ei voi lähettää rahallista tukea sekä maassa on satoja tuhansia sisäisiä apua tarvitsevia pakolaisia. Näiden asioiden lisäksi nyt ihmiset ovat kaikenlaisten uhkien ja vaarojen alla Talibanin hallinnossa. Ihmiset ovat menettäneet toivonsa ja haluaisivat poistua maasta ja pakolaisten määrä kasvaa päivittäin.
Pari päivää sitten 25. elokuuta Kabulin lentokentällä tapahtui monta pommiräjähdystä, jossa lähes kaksi sataa ihmistä kuoli ja satoja haavoittui. Tilanne on hyvin pelottava ja vaarallinen, mutta siitä huolimatta Kabulin lentokentällä on edelleen tuhansia ihmisiä, jotka haluaisivat poistua maasta. Tämä osoittaa sitä, että ihmiset epätoivoisesti haluaisivat paeta maasta, vaikka oma henki olisi vaarassa.
Tällä hetkellä Afganistanissa ihmisillä ei ole turvallisuutta, vapautta, työtä eikä suojaa. Päivittäin, tuhannet ihmiset lähtevät naapurimaihin ja sieltä ehkä osa jatkaa matkaansa Eurooppaan päin. Meidän täytyy auttaa ihmisiä Afganistanissa, muuten afganistanilaisten pakolaisten määrä varmasti kasvaa.
Mielestäni Afganistanin ongelmat ovat olleet monimutkaisia, jotka koostuvat kolmesta piiristä:
1. Maan sisäiset asiat kuten epäoikeudenmukaisuus, syrjintä ja ihmisoikeusloukkaukset
2. Alueelliset kysymykset kuten eri maiden alueen konfliktit ja niiden vaikutukset Afganistaniin
3. Kansainväliset kysymykset kuten järjestäytynyt rikollisuus esim. terrorismi, huumekauppa ja asekauppa.
Afganistan on monietnisten ja kansallisten maa. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, demokratia ja tasa-arvo ovat eritäin tärkeitä asioita pysyvän rauhan luomiseen ja ylläpitämiseen.
On vaikeaa arvioida, millainen hallitus on nyt tulossa; tuleeko kenties muodostettua laaja-alaista hallitusta, joka koostuu molemmista sukupuolista ja kaikista etnisistä ryhmistä vai yksipuolista ääri-islamilaista hallitusta Talibanien johdolla? Talibanit haluavat perustaa valtion ilman minkäänlaista vaaleja.
Talibanit ovat ilmoittaneet armahtavansa kaikkia heitä vastustavia ihmisiä, mutta tietojemme mukaan he etsivät heidän vastustavia ihmisiä. Olen käynyt keskustelua Kabulissa olevien tuttavieni kanssa, jotka ovat ihmisoikeusaktivisteja, toimittajia ja valtion työntekijöitä. He tuntevat olonsa hyvin turvattomaksi ja kokevat henkensä olevan vaarassa. He kertoivat myös, että Taliban on jo aloittanut kotietsinnät monissa kaupungeissa, ja heillä on lista ihmisistä, joita he haluavat löytää. He kysyvät ketkä asuvat talossa ja selvittävät heidän ammattinimikkeensä ja taustansa, joka lisää pelokkuutta ihmisten keskuudessa. Kabulissa asuu edelleen tuhansia valtion ja kansalaisjärjestöjen työntekijöitä.
Mielestäni Afganistan tarvitsee humanitaarista apua, jossa melkein puolet väestöstä eli noin 18 miljoonaa ovat riippuvaisia kansainvälisestä avustuksesta. Tarvitaan myös yhteistyötä ja yksimielisyyttä kansainväliseltä yhteisöltä puhua ja toimia Talibanin kanssa.
Me pyytäisimme, että Suomi, EU sekä kaikki muut maat ja kansainväliset organisaatiot kuten YK, eli koko kansainvälinen yhteisö toimisi yhdessä puhumaan Talibanin hallinon kanssa vahvasti yhdellä äänellä ihmisten perus- ja ihmisoikeuksista, vapaudesta, turvallisuudesta ja erityisesti naisten, lasten ja eri vähemmistöryhmien oikeuksista.
Toivoisimme, että maan uusi hallitus koostuisi kaikista eri etnisistä ryhmistä ja molemmista sukupuolista luoden avoimuutta ja tasa-arvoisuutta.
Toivoisimme myös kansanvälisen yhteisön auttavan säilyttämään kahden vuosikymmenen saavutetut työt, arvot, oikeudet kuten demokratia, tasa-arvo, vaalit, sanavapaus, koulutus ja sosiaali- ja terveyshuollon palvelut.
Tilanne näyttää siltä, että ihmisoikeustoimintoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan Afganistanin ulkopuolelta, sillä todennäköisesti Talibanit tulevat rajoittamaan ihmisoikeustoimintaa Afganistanissa.
Toivon, että Afganistaniin saadaan rauhaa, turvallisuutta, vakautta ja hallitus, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia.

 

Leave a comment

Name *
Email *
Comments *
If you want to show your images next to your comment please go to gravar website
  • 6
  • سرطان
  • 1401
  • 27
  • June
  • 2022
  • 27
  • ذو القعدة
  • 1443

Jäsenyyttä Association