Suomen afganistanilaisten järjestö KANUN ry:n edustajan pitämä puhe liittyen viimeaikaisten viattomien ihmisten tappamisesta Afganistanissa ja Iranissa.

Neljäkymmentä vuotta kestäneen sodan aikana Afganistan on kokenut erittäin vaikeita aikoja. Sodat ja muut ongelmat ovat jatkuneet tauotta vuodesta 1978. Afganistanilaiset lähtevät kotimaastaan, koska ongelmat ja konfliktit ovat yhä lisääntyneet. Eniten sodasta, epävakaudesta, epäoikeudenmukaisuudesta ja syrjinnästä kärsivät yleisesti siviilit, erityisesti lapset ja naiset. Ihmiset kärsivät sekä fyysisesti että psyykkisesti. Miljoonat afganistanilaiset joutuvat jättämään kotimaansa ja lähtevät pakoon naapurimaihin ja murto-osa muihin maihin. Miljoonat viattomat afganistanilaiset ovat kuolleet tai haavoittuneet näiden julmien sotien aikana. Näiden turhien sotien takia Afganistanin infra, kulttuuri ja koulutusmahdollisuudet ovat kärsineet paljon.
Syyskuun 11. päivän tapauksen jälkeen kansainvälisen yhteisön läsnäolo Afganistanissa toi uutta toivoa afganistanilaisten keskuuteen. Miljoonat afganistanilaispakolaiset palasivat takaisin Afganistaniin siinä toivossa, että voisivat jälleen rakentaa kotimaataan ja asua turvassa. Ikävä kyllä rauha ei kestänyt kauan, kun terroristit jälleen kerran aloittivat hyökkäykset viattomia kansalaisia vastaan. Terroristiryhmät, kuten Taliban ja Daesh, ovat kaapanneet satoja afganistanilaisia, mukaan lukien naisia ja lapsia, valtateillä eri osissa Afganistania. Nämä ovat tapauksia, joista paikallinen ja kansainvälinen media ja järjestöt ovat raportoineet – puhumattakaan niistä lukuisista tapauksista, jotka ovat jääneet raportoimatta ympäri maata. Taliban ja Daesh ovat nousseet valtaan vuoden 2003 jälkeen, ja heillä on pysyviä sekä väliaikaisia tukikohtia ympäri maata. Daesh- ja Taliban-terroristit ovat hyökänneet useisiin Afganistanin kyliin ja kaupunkeihin.
Viimeaikaiset kidnappaukset ja kohdennetut tappamiset etnisten ja uskonnollisten kytkösten takia merkitsevät vakavaa uhkaa paitsi etnisille vähemmistöille, myös kaikille afganistanilaisille. Näistä toistuvista tapahtumista huolimatta Afganistanin entinen ja nykyinen hallitus eivät ole huomioineet afganistanilaisten tarvetta turvalle ja suojelulle.
Neljäkymmentä vuotta kestäneen sodan aikana sekä vastikään solmitun “rauhansopimuksen” jälkeen väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Afganistanissa vaatien tuhansia kuolonuhreja (YK: vuoden 2010 jälkeen yli 100 000 uhria). Afganistanin nykyinen valtio on luvannut vapauttaa 5 000 talibania Afganistanin
vankiloista. Virallisten tietojen mukaan Afganistanin valtio on vapauttanut 2 500 talibania vankiloista. Suurin uhka ja pelko ovat juuri nämä vapautetut talibanivangit:
mikään taho ei takaa, etteivät he palaisi takaisin poteroihin sotimaan viattomia afganistanilaisia vastaan.
Viimeisten kuukausien aikana terroristijärjestöt ovat hyökänneet entistä
röyhkeämmin ns. pehmeisiin siviilikohteisiin, kuten sairaalan synnytysosastolle, jolloin surmansa sai 24 ihmistä: vastasyntyneitä vauvoja, äitejä ja hoitajia. Terroristit eivät ole kunnioittaneet edes muslimien pyhää kuukautta, ramadania, vaan he ovat tehneet iskuja myös rukoilijoita täynnä oleviin moskeijoihin. He ovat hyökänneet kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä kouluihin, eikä näille hyökkäyksille näy loppua.
Talibanit ovat polttaneet siviilejä elävältä. Vuoden 2010 jälkeen väkivaltaisuudet ovat vaatineet yli 100 000 uhria. Afganistanilaiset ovat paenneet sotaa naapurimaihin, joissa he edelleen kokevat syrjintää ja rasismia. Esimerkiksi Iranista heitä on pakkovärvätty sotaan Syyriaan ja heillä on teetetty töitä lähes orjuuden kaltaisissa oloissa.
Viime kuussa Iranin rajapoliisi pakotti afganistanilaispakolaisia järveen, joten he hukkuivat. Tuoreimmassa väkivallanteossa Iranin rajapoliisit ampuivat kohti pakolaisia täynnä olevaa autoa, joka syttyi tuleen, ja osa täpötäyden auton matkustajista paloi elävältä. Viimeisin välikohtaus osoittaa selvästi, ettei julma Iranin hallitus tee tarpeeksi turvatakseen ja suojellakseen afganistanilaisten pakolaisten ihmisoikeuksia.
Me afganistanilaiset ympäri maailman peräänkuulutamme solidaarisuutta kansalais- ja rauhanliikkeiltä ympäri maailmaa ja ilmaisemme osanottomme uhrien omaisille ja perheille. Afganistanilaiset ympäri maailman vaativat kansainväliseltä yhteisöltä, erityisesti Euroopan mailta ja muilta länsimailta, seuraavaa:
1. Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä yhtenäisiin toimiin afganistanilaisten kohtaamia jatkuvia kidnappauksia ja heihin kohdistettuja murhia vastaan. Afganistanilaisia on autettava lopettamaan nämä tapaukset, jotka pohjimmiltaan pyrkivät laajentamaan lahkolaista, etnistä ja uskonnollista konfliktia maassa.
2. Kansainvälisen yhteisön, YK:n ihmisoikeusosaston ja EU:n ihmisoikeusosaston on kohdistettava tarpeeksi kovaa painetta Iraniin hallitukseen, jotta se tekisi
vankiloista. Virallisten tietojen mukaan Afganistanin valtio on vapauttanut 2 500 talibania vankiloista. Suurin uhka ja pelko ovat juuri nämä vapautetut talibanivangit:
mikään taho ei takaa, etteivät he palaisi takaisin poteroihin sotimaan viattomia afganistanilaisia vastaan.
Viimeisten kuukausien aikana terroristijärjestöt ovat hyökänneet entistä
röyhkeämmin ns. pehmeisiin siviilikohteisiin, kuten sairaalan synnytysosastolle, jolloin surmansa sai 24 ihmistä: vastasyntyneitä vauvoja, äitejä ja hoitajia. Terroristit eivät ole kunnioittaneet edes muslimien pyhää kuukautta, ramadania, vaan he ovat tehneet iskuja myös rukoilijoita täynnä oleviin moskeijoihin. He ovat hyökänneet kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä kouluihin, eikä näille hyökkäyksille näy loppua.
Talibanit ovat polttaneet siviilejä elävältä. Vuoden 2010 jälkeen väkivaltaisuudet ovat vaatineet yli 100 000 uhria. Afganistanilaiset ovat paenneet sotaa naapurimaihin, joissa he edelleen kokevat syrjintää ja rasismia. Esimerkiksi Iranista heitä on pakkovärvätty sotaan Syyriaan ja heillä on teetetty töitä lähes orjuuden kaltaisissa oloissa.
Viime kuussa Iranin rajapoliisi pakotti afganistanilaispakolaisia järveen, joten he hukkuivat. Tuoreimmassa väkivallanteossa Iranin rajapoliisit ampuivat kohti pakolaisia täynnä olevaa autoa, joka syttyi tuleen, ja osa täpötäyden auton matkustajista paloi elävältä. Viimeisin välikohtaus osoittaa selvästi, ettei julma Iranin hallitus tee tarpeeksi turvatakseen ja suojellakseen afganistanilaisten pakolaisten ihmisoikeuksia.
Me afganistanilaiset ympäri maailman peräänkuulutamme solidaarisuutta kansalais- ja rauhanliikkeiltä ympäri maailmaa ja ilmaisemme osanottomme uhrien omaisille ja perheille. Afganistanilaiset ympäri maailman vaativat kansainväliseltä yhteisöltä, erityisesti Euroopan mailta ja muilta länsimailta, seuraavaa:
1. Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä yhtenäisiin toimiin afganistanilaisten kohtaamia jatkuvia kidnappauksia ja heihin kohdistettuja murhia vastaan. Afganistanilaisia on autettava lopettamaan nämä tapaukset, jotka pohjimmiltaan pyrkivät laajentamaan lahkolaista, etnistä ja uskonnollista konfliktia maassa.
2. Kansainvälisen yhteisön, YK:n ihmisoikeusosaston ja EU:n ihmisoikeusosaston on kohdistettava tarpeeksi kovaa painetta Iraniin hallitukseen, jotta se tekisi
ihmisoikeusosaston on kohdistettava tarpeeksi kovaa painetta Iraniin hallitukseen, jotta se tekisi
parhaansa löytääkseen ja tuodakseen oikeuden eteen ne, jotka ovat vastuussa näistä rikoksista ihmisyyttä vastaan.
3. Suomen afganistanilaisten järjestö on hyvin huolissaan talibanien, Daeshin ja terroristien paluusta valtaan ja heidän julmista hyökkäyksistään viattomia afganistanilaisia kohtaan.
Lopuksi toivon rauhaa, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikkia kohtaan, kyllä Black lives matter ja myös Afghanistani lives matter too!
Eläköön vapaus, eläköön demokratia ja eläköön ihmisoikeudet!

 

Leave a comment

Name *
Email *
Comments *
If you want to show your images next to your comment please go to gravar website
  • 6
  • سرطان
  • 1401
  • 27
  • June
  • 2022
  • 27
  • ذو القعدة
  • 1443

Jäsenyyttä Association