Afghan lives matter!

”Antakaa vettä, minä palan.” Näin huusi epätoivoinen afgaanipakolainen autossa, jonka iranilaisen rajapoliisin luodit sytyttivät tuleen.

Torstaina Eduskuntatalon edessä järjestetään mielenosoitus afganistanilaisten puolesta.
Väkivaltaisuudet ovat lisäntyneet Afganistanissa äskettäin solmitun ”rauhansopimuksen” jälkeen. Rauhansopimus uhkaa jättää siviilejä talebanien armoille.
Viimeisten kuukausien aikana terroristit ovat hyökänneet entistä röyhkeämmin ns. pehmeisiin siviilikohteisiin, kuten raukkamaisesti  sairaalan synnytysosastolle, jolloin surmansa sai vastasyntyneitä vauvoja, äitejä ja hoitajia. Terroristit eivät ole kunnioittaneet edes muslimien pyhää kuukautta, ramadania, vaan he ovat tehneet iskuja myös rukoilijoita täynnä oleviin moskeijoihin.
Talebanit ovat polttaneet siviilejä elävältä.

Vuoden 2010 jälkeen väkivaltaisuudet ovat vaatineet yli 100 000 uhria, kertovat YK:n tilastot. Afganistanilaiset ovat paenneet sotaa naapurimaihin, jossa he edelleen kokevat syrjintää ja rasismia. Esimerkiksi Iranista heitä on pakkovärvätty sotaan Syyriaan ja heillä on teetetty töitä lähes orjuuden kaltaisissa oloissa.

Äskettäin Iranin rajapoliisi pakotti afgaanipakolaisia järveen, joten he hukkuivat. Tuoreimmassa väkivallanteossa Iranin rajapoliisit ampuivat kohti pakolaisia täynnä olevaa autoa, joka syttyi tuleen, ja osa täpötäyden auton matkustajista paloi elävältä.
”Antakaa minulle vettä, minä palan”, heidän kuultiin huutavan.
Suurimmaksi osaksi hyökkäysten kohteena ovat vähemmistöryhmät, kuten hazarat.

Miten tämä koskee Suomea?
Suomeen tuli syksyllä 2015 afgaaniturvapaikanhakijoita. Osa tuli Afganistanista, osa naapurimaista Iranista ja Pakistanista. Osa heistä ei ole asunut Afganistanissa yli kymmeneen vuoteen, osa ei koskaan. Nyt Suomi pakkokäännyttää kotoutuneita, kielen oppineita ja työssäkäyviä turvapaikanhakijoita Afganistaniin, jossa he ovat terroristiryhmien tähtäimessä. Suurin osa pakkopalautetuista lähtee uudelle pakomatkalle heti, kun se on mahdollista.

Stop killing Afghans, vetoaa Eduskuntatalon edessä torstaina 11.6. järjestettävä mielenosoitus. Se vaatii Afganistanin valtiota toimimaan ja suojelemaan kansaansa sekä kansainvälistä tuomioistuinta pistämään Iran vastuuseen afgaanipakolaisten tahallisesta kuolemantuottamuksesta.
– Vaadimme laajaa sekä puolueetonta uutisointia. Vaadimme kansainvälistä yhteisöä, YK:ta sekä EU:ta puolustamaan oikeutta ja suojelemaan viattomia, menetettyjä ihmishenkiä, mielenosoituksen järjestäjät sanovat.

Lisäksi Suomen täytyy lopettaa afgaaniturvapaikanhakijoiden pakkopalautukset. Pakkopalautetut ovat Afganistanissa äärimmäisen haavoittuvassa asemassa.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kaarinaheiskanen/afghan-lives-matter/

Leave a comment

Name *
Email *
Comments *
If you want to show your images next to your comment please go to gravar website
  • 10
  • حوت
  • 1399
  • 28
  • February
  • 2021
  • 16
  • رجب
  • 1442

Jäsenyyttä Association