Suomen afganistanilaisten yhdistysten liiton puhe 14.9.2019

Hyvät naiset ja herrat,

 

Kuten tiedämme, Suomessa on tällä hetkellä satoja afganistanilaisia turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole vielä saaneet oleskelulupaa. Suurin osa heistä on lapsia ja nuoria. Heitä uhkaa karkotus Afganistaniin, joka on vaarallinen maa.

 

Monille suomalaisille tämä voisi olla yleinen kysymys: Miksi ihmiset lähtevät Afganistanista?

Afganistan on maa, jossa on ollut sotaa vuodesta 1978. Sodat ja muut ongelmat ovat jatkuneet tauotta yli 40 vuotta. Afganistanilaiset lähtevät kotimaastansa sen takia, että ongelmat ja konfliktit ovat lisääntyneet. Eniten sodasta, epävakaudesta, epäoikeudenmukaisuudesta ja syrjinnästä kärsivät yleisesti siviilit, erityisesti lapset ja naiset. Ihmiset kärsivät sekä fyysisesti että psyykkisesti.

 

Afganistan ei ole turvallinen maa:

 • Afganistanissa ei ole kaupunkia tai aluetta, jossa elämä koettaisiin täysin turvalliseksi. Lähes puolet maasta on sotatilassa ja loppuosa on turvatonta tai näillä alueilla vallitsee heikko hallinto. Sota ja epävakaus ovat vallalla koko maassa. Edes Afganistanin pääkaupunki ei ole turvallinen tiukoista turvatoimista huolimatta. Itsemurhaiskut, tappaminen, kidnappaukset ja muut rikokset ovat arkea Kabulissa. Muun muassa elokuun ja syyskuun terroristi-iskuissa on kuollut ja haavoittunut satoja ihmisiä pelkästään Kabulissa.
 • Afganistanin hallituksella on hallussaan noin puolet maasta ja loput ovat talibanien ja terroristien, sotalordien, huumemafiaryhmien tai heimopäällikköjen hallussa mikä synnyttää sotasortoa ja turvattomuutta. Korruptio on yleistä ja laki ei toimi Afganistanissa. Pääkaupungin ulkopuolella hallitus on hyvin heikko, joten jokainen tekee mitä haluaa noudattamatta lakia.
 • Kidnappaukset, terroriteot, väkivalta ja panttivankien ottaminen on lähes arkipäiväistä joka puolella Afganistania.
 • Siviilit yleisesti ja erityisesti lapset ja naiset ovat usein sotien uhreja.
 • Matkustaminen maakunnasta toiseen on erittäin vaarallista. Matkustajien tappaminen, kidnappaukset ja pahoinpitely on yleistä.
 • Ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu Afganistanissa jatkuvasti joka puolella maata.
 • Korruptio, laittomuudet, työttömyys ja monet muut yhteiskunnalliset ongelmat ovat valitettavasti koko maan ongelma.
 • Afganistanilla on yli 300 000 joukon armeija ja kymmeniä tuhansia kansainvälisen ISAF:n sotilaita, mutta he eivät ole pystyneet takaamaan rauhaa. Afganistan ei ole turvallinen.
 • Jokaisen afganistanilaisen mielestä sekä fyysisen että henkisen turvallisuuden takaaminen on tärkein asia. Tällä hetkellä valtion johdossa on erittäin korruptoituneita ja heikkoja johtajia ja osalla on suora yhteys mafiaan ja talibaniin. Ihmiset eivät usko, että tilanne paranee.
 • Sota-alueet vaihtuvat jatkuvasti. Talibanin ja muut taistelijat muuttavat paikasta toiseen sotimaan mikä tarkoittaa sitä, että kukaan ei tiedä missä ja milloinkin puhkeaa sota. Missään ei ole turvallista paikkaa ihmisille.
 • Afganistanin sisällä on sodan takia tällä hetkellä tuhansia maan sisäisisä pakolaisia, jotka pakenevat sotaa toiseen maakuntaan. Afganistanin hallitus ei ole pystynyt antamaan pakolaisille peruspalveluja kuten majoituspaikkoja, ruokaa ja vaatteita.
 • Lisäksi uudet haasteet ovat tulossa. ISIS, joka on tehnyt jatkuvasti terrori-iskuja Kabulissa ja monissa muissa maakunnissa. ISIS:n ja muiden terroristiryhmien iskut ovat lisääntyneet.

 

Suomen afganistanilaisten yhdistysten liitto kaikkien afganistanilaisten yhdistysten puolesta vetoaa Suomen viranomaisiin, että afganistanilaisille turvapaikanhakijoille myönnettäisiin oleskelulupa eikä heitä käännytettäisi missään olosuhteissa takaisin Afganistaniin!

 

Kiitämme Suomea afganistanilaisten ja muiden turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan myöntämisetä.

 

Helsingissä 14.9.2019

Suomen afganistanilaisten yhdistysten liitto ry

 

Leave a comment

Name *
Email *
Comments *
If you want to show your images next to your comment please go to gravar website
 • 7
 • دلو
 • 1399
 • 26
 • January
 • 2021
 • 12
 • جُمادى الآخرة
 • 1442

Jäsenyyttä Association