SATOJA HAZAROITA SIVIILEJÄ KUOLI TERRORISTI-ISKUISSA

SATOJA HAZAROITA SIVIILEJÄ KUOLI TERRORISTI-ISKUISSA

Lauantaina 23.7.2016 Kabulin mielenosoituksessa, johon osallistui tuhannet hazara-vähemmistöön kuuluvat lapset, naiset ja miehet vaativat, että Afganistanin hallitus muuttaa päätöksensä sähköjohdon linjausta, mutta terroristi-isku otti paljon siviiliurheita.

Hazarat asuvat enemmän keskiosassa Afganistanissa, joka on erittäin köyhä ja unohdettu alue. Vuodesta 2001 Satoja miljardeja avustuksia on mennyt Afganistaniin, mutta hazaroiden alueilla ei ole vielä peruspalveluja kuten sähkö, sairaala, koulu, asfalttitie jne. Koko alue kärsii sähköpulasta.

Aasian kehityspankin avustuksella Afganistanin eri maakunnissa rakennetaan Turkmenistanista 500 kilovoltin sähkölinja, jonka nimitetty TUTAP-PROKTEKSI. Saksalainen firma Fichtner arvioi projektin ja suositteli, että sähkölinja jatkuu Bamyanin kautta Kabuliin ja sitten maan Etelä- maakuntiin, mutta Afganistanin hallitus huolimatta tätä ehdotusta muutti sähkölinjan tietä niin, että se ei lähde Bamianiin. Hazarat vaativat päätöksen kumoamista ja vaati sen toteutusta Fichtnerin ehdotuksen mukaisesti. Hallitus ei ole vielä suostunut siihen ja sen takia rauhalliset mielienosoitukset jatkuvat. 23.7 terroristi-iskuissa kuoli yli 80 henkilöä ja haavoittui yli 230 ihmistä.

Pommi-iskun tekijää ei tiedetä varmuudella, mutta Terroristijärjestö Isis ilmoitti uutistoimistonsa kautta tehneensä sen.

Monet maat ja kansainväliset järjestöt tuomitsivat iskun. Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini tuomitsi terroristi-iskun.

Suomen Afgaanit tuomitsevat tämän rauhanomaiseen mielenosoitukseen tehdyn iskun ja esittävät osanottonsa iskun uhreille ja heidän omaisilleen.

Leave a comment

Name *
Email *
Comments *
If you want to show your images next to your comment please go to gravar website
  • 26
  • میزان
  • 1397
  • 18
  • October
  • 2018
  • 7
  • صفر
  • 1440

Jäsenyyttä Association