dari    english    suomi   
ADCO logo
    Etusivu     Artikkelit     Keitä olemme     Teidän mielipiteenne     Yhteystiedot     Linkkejä     Arkisto     Uutiset     Vieraskirja
·

      Naiset
· Naisten asema Afganistanissa

Naisten asema Afganistanissa


05.01.2006 02:09

Talbanin jälkeen naisten asema Afganistanissa on jonkin verran parantunut, mutta syrjintä, pahoinpitely ja muut ongelmat jatkuvat. Naisten ihmisoikeuksia rikotaan: perheväkivalta ovat yleistä ja naisten osallistumismahdollisuudet ovat rajatut.
Afganistanin naisilla on edelleen haasteita kohdattavanaan. YK:n mukaan afgaaninaisista yksi nainen kuolee joka 30. minuutti raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Afganistanin perustuslaki vakuuttaa naisten, vähemmistöjen ja lasten oikeudet ja käytännössä myös naiset ja etnisten vähemmistöt ovat olleet syyskuun 2001:n jälkeen mukana sekä hallituksessa että neuvotteluissa. Tytöt käyvät koulua ja naiset saa työskennellä, naisilla on oma ministeriö, hallituksessa on monta naisministeriä ja ensimmäinen kertaa Afganistanissa tuli naisgövernööri, persidenttivaaliessa oli naisehdokas, mutta valitettavasti hän ei saanut tarpeeksi ääniä. Parlamentissa perustuslain mukaan 25% nais-kansanedustajia ja naisten osuus parlamenttivaaleissa oli merkittävä ja vaaleissa osallistui noin 40% naista.

Vaikka naisten koulutus- ja työmahdollisuudet ovat parantuneet, vuosia jatkunut syrjintä ja köyhyys ovat ajaneet afganistanilaisnaiset maailman kenties huonoimpaan sosiaaliseen asemaan. Synnyttävien naisten kuolleisuus on 60-kertainen teollisuusmaiden lukuihin verrattuna - Afganistanissa kuolee raskauteen liittyviin komplikaatioihin yksi nainen joka 30. minuutti.

Yleinen kehitystavoite Tuki naisten oikeuksista tiedottamiselle järjestämällä toimittajakoulutusta. Tuetaan naisten lukutaitokoulutusta ja tietokonekoulustusta. Tuetaan demokratisointiprosessia ja toteutetaan näkyviä konkreettisia hankkeita, joita kylävanhimmat ovat ehdottaneet. Vahvistetaan turvallisuutta heimorakenteita kunniottaen.
Hankkeen tarkoitus Siviiliyhteiskunnan luominen tukemalla hankkeita etenkin naisten hyväksi.


Login »