dari    english    suomi   
ADCO logo
    Etusivu     Artikkelit     Keitä olemme     Teidän mielipiteenne     Yhteystiedot     Linkkejä     Arkisto     Uutiset     Vieraskirja
·

      Pakolaiset
· Pakolaisuus ja paluumuutto

Pakolaisuus ja paluumuutto


05.01.2006 03:28

Pakolaisuus ja paluumuutto
Monet pakolaiset, jotka palaneet kotimaahan menevät uudelleen maasta pois työttömyyden ja asunnottomuuden ja muiden puuteiden varten. Afganistanin valtio ja YK eivät pystyneet järjestää heille työpaikkoja ja asuntoja.

Afganistanissa on ollut pitkä aika sota ja Afganistan on maailman suurin oopiumin tuottaja. Sisällissodan vuoksi taisteluryhmät ovat olleet taloudellisesti riippuvaisia oopiumitulosta. Myös kansainväliset mafiaryhmät ovat mukana huumekaupassa.

YK ja EU ovat yrittäneet auttaa maanviljelijöitä lopettamaan oopiumin tuottamista, mutta ei vielä onnistunut, koska maassa ei ole toimivaa taloutta ja suurin osa Afganistanilaisista kärsivät työttömyydestä, köyhyydestä, asunnottomuudesta ja osa väestöä elää kansainvälisen avun varassa. Myös Afganistanin valtiolla ei ole mitään resurssia hoitaa asiaa. Afganistanin hallituksessa on myös ihmisiä, jotka tekevät huumekauppaa tai saavat lahjoja. Huumetuotannolla on yhteydet sekä korkea tasossa hallitusta lähellä oleviin tahoihin että paikalliseen sotilasjohtoon.

Taliban-hallinnon jälkeen huumetuotanto Afganistanissa on lisääntynyt entisestään ja levinnyt uusille, aiemmin maatalouskäytössä oleville alueilla. Afganistanin valtion raportin mukaan vuonna 2005 se on 40% vähentynyt.

Myös on linkki huumetuotannon ja terrorismin välillä, joka on hyvin vaarallista ja vaarantaa sekä Afganistanin käynnissä olevan poliittisen prosessin että jälleenrakennuksen kestävyyden.

Hamed Shafae


Login »