dari    english    suomi   
ADCO logo
    Etusivu     Artikkelit     Keitä olemme     Teidän mielipiteenne     Yhteystiedot     Linkkejä     Arkisto     Uutiset     Vieraskirja
·

      Vähemmistöt
·

05.01.2006 04:15

Afganistan on ollut monien kansallisuuksien ja kulttuurisien maa, jossa asuu paljon etnisiä ryhmiä ja afganistanilaiset puhuvat eri kieliä. Tärkeät kielet ovat dari 50 %, pashtu 35 %, turkin sukuiset kielet (erityisesti uzbek ja turkmenia) 11 %. Muut maassa on noin 10 pienempää kieltä nekun balochi ja pashai.

Suuret etniset ryhmät ovat pastuja 38%, tadzikkeja 25%, hazaroita 19%, uzbekkeja 9%, sekä muita 9%.

Uskonnot
Afganistanilaiset pääuskonto on Islam. Enemmistö on sunnimuslimeja ja vähemmistö on shiiamuslimia. Myös asuu noin 1% muita.

Ennen erikoisesti Talibanin aikana naisten, etnisen vähemmistöjen ja lasten asema oli erittäin huono. Esim. naisille työssäkäynti oli kielletty, eikä tyttöjen koulutusta ylläpidetty. Terveydenhuolto naisille oli hyvin rajoitettu ja naisten oli pysyttävä kotona. Vähemmistöjen ryhmillä ei ollut mitään oikeutta. Heitä tapettiin systemaattisesti ja pelotettiin ja heidät syrjättiin täysin. Lapset kärsivät hyvin ja heillä ei ollut mitään harrastusta ja iloa. Kansalla ei ollut sana vapautta. Televisio ja musiikki olivat kiellettyjä. Koko Afganistanissa oli vain yksi radio ja yksi sanomalehti, joka kuului Talebaniin.

Hamed Shafae Normand


Login »